«Mannen på snorloftet» er en spenningsroman som fører oss inn i en verden der grådighet og pengebegjær etter hvert tar styringen over hovedpersonene: Næringslivsjournalisten Erik Hammer som har en personlig konkurs hengende over hodet, og hans tyske onkel, Herbert Wachter, den aldrende politimannen med et hittil plettfritt rulleblad. Handlingen veksler mellom en liten, småborgerlig by i Tyskland, de mørkere sidene av internasjonal finans og råvarehandel i afrikanske land der korrupte myndigheter gir operatører uten skrupler fritt spillerom.
Bokens nåtid er fra slutten av 1900-tallet, men den tar oss også tilbake til dramatiske begivenheter 20 – 30 år tidligere. Disse begivenhetene som har sin rot i virkeligheten, blir som en slags bok i boken. Her beskrives virksomheten til ham som har æren for bokens tittel: «Mannen på snorloftet». Det er han som er kilden til en enorm formue.
Hva skjer når «hvermansen» blir fristet over evne? Det er det bokens nåtid handler om. Herbert Wachters uklanderlige moral blir satt på prøve da en større pengesum helt uventet dukker opp. Han består ikke prøven og begår et «uskyldig underslag». Godt hjulpet av sin norske nevø blir han motstrebende trukket inn i et nett av intriger han ikke klarer å håndtere.
Erik Hammer blir på sin side besatt av lukten av store penger «der ute et sted». Han unnskylder seg imidlertid med at jakten på formuen til «mannen på snorloftet» egentlig handler om et journalistisk scoop: Å avdekke urent trav i norsk shipping. Til slutt roter han seg inn i forhold der det står om livet.
«Jeg konstaterer at De selv har valgt drukning som dødsårsak, herr Hammer,» sier dette monstret av en mann. «Jeg regner med at De var ute og fisket og at De var så uheldig å falle i vannet.» Erik vet nå hva dødsangst er, ser seg fortvilet rundt, men finner ingen måte å unnslippe på.»
Det hele utvikler seg til et slags tyvenes marked. Fra scene til scene der stadig nye overraskelser dukker opp, blir vi tatt med inn i kontrasten mellom livet i en tysk småby, finansmetropolen Zürich, det grå pengemarkedet og internasjonal råvarehandel. Så snart et problem har funnet en løsning oppstår et nytt. Og aktørenes evne til å håndtere problemene er ikke alltid like gode.
Romanens hovedpersoner forsøker å begrunne sine handlinger med hederlige motiver. Det lykkes de ikke med. Når helt vanlige personer med rent rulleblad blendes av utsiktene til rikdom og et annet liv ender det i tragedie. Det gjør ikke saken bedre at noen av dem som tilsynelatende er deres hjelpere og støttespillere, er helt uten skrupler. Hvis man i boken søker etter helter vil man lete forgjeves. Her finnes ingen.
Forfatteren, pensjonisten Øystein Bjørge, arbeidet i Vest-Afrika på 1970-tallet og kunne på relativt nært hold observere en del som ikke tålte dagens lys. Hendelsene som «mannen på snorloftet» knyttes til, var en del av virkeligheten. Den mest spektakulære svindelen er til og med godt dokumentert i boken «Salem – the fraud of the century». De andre som handler om storstilt smugling, skjedde også, men om det foregikk akkurat slik det fremstilles i romanen er en annen sak.
Romanen «Mannen på snorloftet» fører oss inn i en verden der grådighet og pengebegjær etter hvert tar styringen over hovedpersonene. Hvis man i denne boken søker etter helter vil man lete forgjeves. Her finnes ingen.
URL: https://oysteinbjorge.no/boker/mannen-pa-snorloftet/
Author: Øystein Bjørge