modre i motvind 1x1 1
Les utdrag fra Mødre i motvind
Klikk på boken for å lese utdrag
DETALJER

Detaljer

Sjanger:
Historisk roman
Forlag:
Svein Sandnes bokforlag
Utgitt:
2020
Sider:
320

Mødre i motvind er utsolgt fra forlaget, men kan lånes på landets biblioteker.

Mødre i motvind

«Mødre i motvind» er en historisk roman som forteller om sterke kvinner på 1700-tallet.

modre i motvind header
Jeg koste meg skikkelig hele veien! Samtidig har jeg lært meg mye om livet i norske innlandsbygder mot slutten av 1700 tallet. For et slit, så mye usikkerhet, hjelpeløshet, overtro, fattigdom, armod og urettferdighet! En rød tråd hele veien er jo hvordan disse sterke kvinnene også var særdeles manipulative, hvilket alltid har vært kvinners «verktøy» i et mannsdominert samfunn. Interessant!
modre i motvind header
Du beskriver dine karakterer på en direkte og noe nøktern måte uten for mange adjektiver og kruseduller! Ofte med et snert av sarkasme eller ironi. Hvilket jo er akkurat slik du er. Jeg humret ofte og kjente igjen både din nøkternhet og usentimentale betraktninger av dine medmennesker. Tusen takk for en flott leseopplevelse!
modre i motvind header
Hvem skulle tro at du kunne skrive slik at selv jeg – med mildt sagt laber litterær interesse – ble så oppslukt at jeg ikke klarte å legge denne fengende boken til side?
modre i motvind header
Fullt på høyde med «Slåttekar i himmelen». Kanskje enda bedre i beskrivelsen av hvordan livet var på den tid.
modre i motvind header
Hvordan kan en siviløkonom klare å skrive en slik bok? Det forutsetter jo at han både har historisk innsikt og detaljert kunnskap om datidens levemåte.
modre i motvind header
En lektor i norsk berømmer romanens språklige kvalitet.

«Mødre i motvind» beskriver kampen for tilværelsen på 1700-tallet i en liten grend i Sigdal. I Nedalen ble det ryddet land på 1500-tallet, og etter hvert vokste det opp et lite samfunn i dette dalføret. Romanen bygger på faktiske hendelser og personer som har levd.

De som bodde her eide ikke gårdsbrukene selv, men var leilendinger. På begynnelsen av 1700-tallet var gårdene eid av bygdas rikeste mann, Iver Olssøn Kolsrud.

Tre sterke kvinner står sentralt i romanen: Birgit i Ålia, hennes datterdatter Kari og Karis datter Helga. Gjennom fire generasjoner følger vi dem i kampen for å overleve, mot underernæring og sykdom som ofte gikk hardest utover de yngste. Døden var ofte på visitt og rammet både gammel og ung.

For å holde hodet over vann krevdes det både fysisk og psykisk styrke. Det var alle tre velsignet med og det kom godt med når de måtte håndtere dramatiske utfordringer.

Utgitt i 2020

Boken er utgitt på Svein Sandnes Bokforlag og ble innkjøpt av Kulturrådet i mai 2020.