Hva sier IEA egentlig om verdens energietterspørsel og energimiks?

Noen miljøvernere henviser stadig til utsagn fra Fatih Birol, sjefen for IEA (Det internasjonale energibyrået) om at vi må slutte å lete etter olje. Dette tas til inntekt for at etterspørselen etter fossil energi snart er historie og at fornybare energikilder vil ta over. Jeg har gått inn i sakens faktum med utgangspunkt i IEAs rapport: Outlook 2021. Der finner jeg en helt annen virkelighet.

Her har IEA laget to ulike scenarier for energietterspørsel og energimiks:

  • Scenario 1: Stated Policies Scenario (baseres på kjent politikk og planer)
  • Scenario 2: Sustainable Development Scenario (bærekraftig utvikling)

Grafen under viser deres prognoser for verdens samlede etterspørsel etter energi i de to scenariene:

Bilde1

1 000 tWh = 1 000 000 000 000 kWt = 3 600 petajoule

I scenario 1 (som er det mest realistiske) øker etterspørselen til 198 700 tWh i 2040. I scenario 2 (som er det ønskelige scenariet med tanke på klima og CO2-utslipp) synker den til 153 918 tWh eller med 8 %. Verdens befolkning vil imidlertid øke med ca. 10 % i samme periode. For at dette scenario 2 skal slå til må hver enkelt i gjennomsnitt forbruke 16 % mindre energi i 2040 enn i 2019.

I FNs bærekraftsmål inngår fattigdomsbekjempelse som et sentralt mål. Tilstrekkelig med billig energi er en forutsetning for økonomisk vekst, spesielt i de fattigste landene. Det har IEA tatt høyde for i scenario 1 der forbruket pr. capita øker med 8 % fra 2019 til 2040. Realismen i scenario 2 er derfor høyst diskutabel, men det lar jeg ligge i denne omgang.

Energimiksens utvikling som skal dekke etterspørselen i de to scenariene, er vist i følgende grafer:

Bilde2

I 2019 stod fossil energi (kull, olje og gass) for 81 % av verdens energiforsyning. I scenario 1 vil den i 2040 ha sunket til 73 %. Sol-, vind- og geotermisk energi utgjorde i 2019 bare 2 % av energiforsyningen. De neste 20 år vil den ha mer enn firedoblet seg, men vil fortsatt utgjøre bare 8 % av totalen.

Bilde3

I det bærekraftige alternativet (scenario 2) vil andelen fossil energi ha sunket til noe over halvparten av den totale energiforsyningen (56 %) mens sol-, vind og geotermisk energi vil ha økt til 18 % tilsvarende en åttedobling av 2019-nivået. Samtidig forutsettes det en massiv utbygging av kjernekraft som de fleste er imot, av vannkraft som også møter motstand og bioenergi som mange hevder ikke er bærekraftig. Disse tre energiformene vil i scenario 2 utgjøre 26 % av totalen (17 % i 2019). Det som bidrar mest til nedgangen i forbruk av fossil energi er imidlertid nedgangen i den samlede energietterspørsel.

Selv i det bærekraftige scenariet med en massiv oppbygging av kapasiteten av fornybare energiformer vil godt over halvparten av energietterspørselen i 2040 dekkes av fossile kilder. Utbyggingen av fornybare energi vil selvsagt fortsette også etter 2040. Den vil gradvis bidra til at det er mulig å gjøre oss uavhengig av fossile energikilder. På hvilket tidspunkt verden er fossilfri er imidlertid fortsatt et åpent spørsmål. Legger vi IEAs prognoser til grunn vil det sannsynligvis ikke skje før i neste århundre.

Olje og naturgass er også råvarer til den kjemisk industri som lager alle mulige varianter av plast (kunstige polymerer). Noen av dem kan riktignok erstattes av naturlige polymerer, men ikke alle. Kan vi se for oss en verden helt uten plast? I så fall må vi skru klokken hundre år tilbake. Norges naturgass vil i tillegg være et viktig bidrag i produksjonen av hydrogen som seiler opp som en betydelig energibærer.

Konklusjonen er derfor at vi i overskuelig fremtid vil være avhengig av fossile kilder både for å dekke energietterspørselen og etter råvarer til den kjemiske industrien. Hvis forsyningssiden ikke holder tritt med etterspørselen betyr det at energiprisene mangedobles. Det sier seg selv at det vil føre til en økonomisk krise vi knapt kan ane rekkevidden av. De som hevder at IEA, gjennom sin sjef, argumenterer for at vi må slutte å lete etter olje må ha lest IEAs Outlook 2021 som en viss mann leser Bibelen. Tallene over som er tatt rett ut av IEAs rapport, viser med all tydelighet at verden fortsatt vil være helt avhengig av fossil energi i overskuelig fremtid. Om Norge avvikler sin petroleumsvirksomhet betyr det absolutt ingenting for det globale klimaet. Russland vil raskt overta vår andel av gassleveransene til Europa. Midt-Østen m. fl. vil omgående kunne erstatte våre oljeleveranser som utgjør ca. 2 % av verdens oljeproduksjon. Vi har ingen egen atmosfære vi kan skalte og valte med. Den deler vi med resten av verden. Jeg håper at ansvarlige politikere baserer sine beslutninger på fakta, ikke på luftige drømmer som at hvis bare Norge går foran vil de andre følge etter.

Del innlegget

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Mer å lese

Er vanndamp egentlig en drivhusgass?

Det hevdes at vanndamp er en like aggressiv drivhusgass som kulldioksid (CO2). Ifølge Store Norske Leksikon absorberer den langbølget stråling fra Jorden og bidrar dermed

Hvor bærekraftig er egentlig oljefondet

Det kommer hyppige advarsler fra så forskjellig hold om at vi ikke må bruke for mye av Oljefondet (Statens Pensjonsfond Utland) slik at kommende generasjoner

Grønt skifte – den nye oljen

De som kaller seg miløvernere går inn for at oljeindustrien bør gjennomgå en styrt avvikling til tross for at det sannsynligvis vil være etterspørsel etter

Ny versjon av norske folkeeventyr

En ny versjon av norske folkeeventyr handler om at oljeprisene reduseres fordi etterspørselen etter fossil energi vil synke og etter hvert gå mot null. Det

Soloppgang i vest?

Den 20. januar 2021 ble Joe Biden innsatt som den 46. president i USA. Begivenheten ble fulgt på TV av noen milliarder. Underholdningsverdien var kanskje

A blessing in disguise?

Den 5. januar 2021 satt vi igjen klistret foran TV’en og fulgte med på de helt utrolige hendelsene i Washington DC – stormen på Capitol.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *